Pages

Tanda-tanda hamil bayi lelaki atau perempuan

Bayi lelaki atau perempuan?
Semua ibu mengandung pasti akan terfikir-fikir jantina kandungannya.
Sama juga macam aku
Tak sabar rasa nak tau jantina...
Dok dang orang tenganu kabo...
Rasa lama lagi nak tunggu..hihi

So..apa lagi..
Aku pun google la apa petanda-petandanya.
Lepas pun mulalah duk bandingkan ngan perubahan yang berlaku pada diri..hihi

Jom kawan-kawan..
Kite tengok tanda-tanda hamil baby girl or boy...

JOM.....


 Tanda-tanda mengandung anak lelaki

1. Jarang mual dan lebih bersikap seperti sebelum hamil

- Mengandung kali ni memang tak lama morning sickness. Tak macam mengandung dekat Syasya dulu.. masuk bulan keenam baru boleh jamah nasi. Tapi kali ni..masuk 3 bulan dah boleh bantai macam-macam..Siap boleh masak-masak lagi
 
 2. Detak jantung bayi rata-rata antara 140/minit

- Yang ni tak pasti pulak sebab tak check pun buku mengandung tu. Tapi time Syasya dulu lambat nak rasa baby bergerak tapi kali ni cepat je dah dapat rasa pergerakan. Mungkin sebab dah ada pengalaman kot..hihi

3. Perut bentuknya lebih bulat seperti bola

- Yang ni tak perasan lagi. Sebab dua kali mengandung semua perut kecik2..comel2 gitu...haha.. Dah masuk 6 bulan pun masih boleh sauk baju kurung lagi

4. Cenderung menyukai makanan yang rasanya masin dan masam

- Cenderung ker? Time mengandung kat Syasya dulu pun suka makan asam. Aku rasa semua ibu mengandung suka makan asam sebab nak hilangkan mual. Tapi mengandung kali ni kuat jugak aku makan asam. Siap beli jeruk kelubi lagi satu balang. Sekarang time raya cine, apa lagi..banyak makan buah limau.

5. Cenderung menyukai makanan yang kaya dengan protein seperti keju, telur, daging dan lain-lain

- Yang ni betul. Sebabnya alahan tak lama dan boleh makannasi..semua benda aku bantai..telur satu sarang memang stok sebulan ada kat rumah. Kalau takdek lauk je kompom goreng telur..hihi

6. Kaki terasa lebih sejuk dari biasa

- Sejuk macam mana yer?kalau time hujan sejuk la. Tapi kalau bab kena "setak karong" tu memang selalu masa mengandung kali ni.. Pantang sejuk sikit memang kena. Time Syasya dulu sikit je..Mungkin kena dalam 2 atau 3 kali je. Tapi yang ni memang kerap kena.. Adadah petanda baby boy???hahha

7. Arelo warnanya lebih gelap

- OPPPSSSS.... yang ni tak bleh bagitau.. Hanya aku jer yang tau...hahahhaa.....bahaya-bahaya..

8. Bulu-bulu kaki dan tangan tumbuh memanjang dan lebih subur saat sedang hamil

- Yang ni memnag takdek. Sebab memang jenis kurang bulu kot..hahah.. Tapi time mengandung Syasya dulu pun takdek jugak.

9. kulit cenderung lebih kering

- Yang ni biasa je . sebab kulit aku memang jenis sejak dari dulu lagi. Tapi selalu pakai losyen so tak nampak sangat perubahan dia.


10. Posisi tidur jika lebih suka arah utara dipercayai petanda anak lelaki, tapi sebaliknya jika lebih senang tidur ke arah selatan petanda anak perempuan

- Tak pasti pula mana utara mana selatan. Tapi mengandung kali ni suka tidur mengiring ke kanan. Masa Syasya dulu suka tido mengiring ke kiri. Tapi sebenarnya elok tidur mengiring ke kiri. Elok untuk baby 

11. Urine cenderung bewarna lebih cerah

- Tak dan nak tengok...hahha.. Tapi mesti warna cerah..kalau warna gelap ada masalah kencing kotor pula. Sebab time checking kencing ok je..takdek apa-apa masalah.

12. Hidung terlihat lebih mengembang.

- ??? Kembang?hehe... Tak tau la pula..Hanya orang yang selalu tengok hidung aku je yang tau. Tapi kalau tanye aku..mesti aku akan cakap hidung mancung manjang..hehehe...

13. Berat badan cenderung membuatt tubuh melebar ke depan dan samping.

- Aku pun tak perasan.. Sebab aku sorang je yang tengok perut tiap-tiap hari. Kalau Papa Syasya ada boleh gak tolong tilik-tilikkan.

14. Seringkali diserang sakit kepala

- Mengandung kali ni jarang sakit kepala. Tak macam Syasya dulu.. Selalu sakit kepala sampai kena pergi klinik check dengan doktor.

15. Janin lelaki akan mula bergerak dari arah kanan.

- Mengandung kali ni memang pelik sikit. Sakit dari celah peha sebelah kanan. Nurse cakap kepala baby suka duduk kat area kanan sebab tu kaki sakit. Nak jalan pun terhincut-hincut. Masa mengandung Syasya dulu takdek pape pun..Ok je. Tanye doktor. Die cakap mungkin kekurangan kalsium sebab aku jarang minum susu .  





Tanda-tanda mengandung anak perempuan


 1. Sering mual setiap pagi di awal kehamilan

- Masa mengandung Syasya dulu memang morning sickness yang sangat teruk. sampai muntah keluar warna ala-ala kuning gitu. Tapi kali ni takdek sangat. Sekejap je morning sickness


2. Detak jantung bayi rata-rata kurang dari 140 / minit

- Yang ni tak perasan sebab tak semak pun buku mengandung tu.

3. Punggung kelihatan lebuh besar, berat lebih tertumpu di bahagian pinggul

- Yang ni tak tau nak cakap macam mana.. Mungkin macam biasa kot.. Lagipun sebab takdek orang nk tolong check kan...hihi.. Jangan fikir bukan-bukan ok.. sebab Papa jauh nun berada di Lubnan

4. Dada sebelah kiri lebih besar.

- OPPPSS.... yang ni sensetif sikit..tak boleh bagitua..bahaya woo..hahaa

5. Tubuh terlihat lebih tinggi,

-  Mengandung kali ni dengan masa mengandung Syasya dulu sama je kot. Sebabnye semua baju muat lagi takdek yang singkat pun..hehe

6. Perut terlihat seperti semangka(tembikai) dan melebar

- Tak berapa nampak lagi sebab dua kali mengandung perut kecik jer

7. Lebih menyukai makanan yang manis-manis

- Suka manis? Dua kali mengandung suka yang masam. Tapi lahir first dapat baby girl

8. Tergila-gila pada makanan yang manis-manis

- Biasa-biasa je. Masa mengandung Syasya dulu tak boleh makan sangat. Kali ni makan memang kuat. Jadi perubahan tu ketara sangat. Yang kali ni semua bantai.. Masam..masin..manis..

9. Suka pada buah-buahan terutama buah yang manis

- Dulu memang suka makan buah. Dalam peti memang mesti kena ada stok buah anggur. Tapi mengandung kali ni jarang makan buah. Mungkin sebab dah kenyang makan makanan lain kot. Masa mengandung Syasya dulu memang suka makan buah sebab makanan lain memang tak boleh nak telah dah.

10. Lebih cerewet seperti sebelum hamil

- Aku rasa biasa-biasa je kot sebab aku bukanlah jenis ornag yang cerewet.. Agaknya la..haha.
Masa mengandung Syasya dulu boleh banyak songeh sikit sebab ada orang nak layan.. Yang kali ni tak boleh sebab takdek orang nak layan.. Papa Syasya jauhh.. :(

11. Moody dan suka marah-marah

- Dua-dua kali mengandung takdek nak marah2. masih boleh kawal emosi sebab tak elok untuk baby kalau kita asyik moody jer..hihi

12. Sering mual pada menu-menu beraroma tajam

- Aku pun tak paham maksud die tu... Kalau tajam macam nanas tu kot. Masa mengandung Syasya aku tak berani makan benda-benda tajam dan panas ta[i mengandung kali ni aku berani.. Makan acar nanas dan buah durian. Tapi kalau bab bau-bau tu adalah. Masa mengandung Syasya memnag kabgsung tak boleh bau bewang yang orabg tumis tu..Mesti muntah. Tapi mengadung kali tak kisah pun.. Siap boleh memasak lagi.

13. Payudara berwarna pink dan lebih cerah.

- OPPPSSSS... ni satu lagi..tak boleh bagitau..hahhaha

14. Rambut terlihat lebih merah

- Sama je aku rasa macam sebelum mengandung tu

15. Warna urine lebih gelap dari biasanya.

- Entahlah..tak sempat nak check pun. Janji kencing ok. Sebab time checking ok je..Takdek masalah pape.

16. Lebih suka tampil simple tanpa make up

- Tak jugak.. Time mengandung Syasya aku suka sangat make up. Siap pergi kelas make up lagi nak tambahkan ilmu di dada. Tempah barang make up ngan mak andam.. Tapi mengandung kali aku lebih suka yang simple2 je..Takdek nak make up tebal2 pun.. Just bedak and lipstic dah memadai.

Walau apapun.. tak kisahlah anak lelaki ke perempuan. Yang penting anak dan ibu selamat.Tips kat atas tu untuk panduan sahaja tapi jangan percaya sangat sebab tiap kali mengadung lain-lain kan. Takpe..Kite tangok bila dah sampai due nanti.. baby girl or boy yang keluar...hihihi

24 comments:

  1. hurmm sbnrnya yg elok mengiring ke kanan arah kiblat.. ke kiri tu kata bidang perubatan kononnya drh boleh smp ke jantung kan.. tp i pregnant bby boy mmg ada tnda2 mcm u tulis just my baby lebih selesa baring ke kanan arah kiblat.. huhuhu

    ReplyDelete
  2. saya baru peknen 4 bulan..puas duk fk yang mana sama..tapi anak first pompuan..memang berbeza dar iseg imual.yang first pompuan..loya muntah tu sampai 5 bln n teruk.yang ni mcm tak peknen je rasa.takde pape pon..so prediction lak ila kot.

    ReplyDelete
  3. tapi atas keselesaan kite sebenarnye..saya sekarang dah 39 week...tak blh mengiring ke kanan...sebab baby asik tendang belah situ je..hihih...tp lelaki atau perempuan tak kisah..janji selamat..kalau lelaki lg seronok..hehhee....
    saya dh tk blh nak update blog ni..ada masalah ngan email..sedih sangat2.. :(

    ReplyDelete
  4. ni blog terbaru saya..nnt jangan segan2 menjengah yer..hihi.. :)

    ReplyDelete
  5. saya mengandung da msuk 5 bulan lebih.. da scan tapi xnmpak, bby silang kaki.. nak kate bby boy/girl pon xthu.. kalau bab alahan muntah2, masuk bulan ke3 dlm 2 minggu mcm tu ,itupun xselalu.. pening jer sebb mgkin tekanan kerja..lepas 2 minggu ok smpai la skrg nie... bab makn asam, mase mula2 mengandung memg suke sgt... skrg nie, suke mkn bnda manis n pedas.. ade yg ckp sy prgnnt bby boy, ade yg ckp bby girl.. xkesah la yg mane2 pon boleh, jnji selamat..

    ReplyDelete
  6. btl tu..yang penting semua selamat n sihat.. saya due esok..tak tau la camana..scan perempuan..nama pun dah cari...kalau keluar lelaki alhamdulillah..hihihi...doakan semua selamat yer...nnt jgn lupa jenguk blog sy yang br..kat cini tak boleh nak update dah..hihi..saya doakan Akmal selamat bersalin nnt

    ReplyDelete
  7. hai salam semua , saya zul , isteri saya baru je mngandung ank sulung , hihi baru masuk 4 bulan , seronok tak terhingagga , saya yang slalu cari tips2 ni kt internet dan blog2 , maklum la isteri saya ni xminat on9 , aritu isteri saya scan di jabatn emergency tempat dy bekerja , dok ckp kalau time scan si ibu ceria mean anak perempuan , hehe saya pon xtau la btul ke x , tapi bile baca artikel di atas plak isteri saya cenderung ke arah anak lelaki , ske makan masam & pedas , tapi apa pun saya terima dan bersyukur , asalkan ibu dan anak sihat kan kawan2

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang orang kata suka masam ni anak perempuan...huhu... saya ni mmg suka sangat buah masam, tp time mngandung ni xboleh masuk buah masam, mesti kuar balik, buah manis2 xpe... ikut kata blog ni... anak perempuan ya...ntahla...tgk jela nanti baby girl ke baby boy yg kuar...:)

      Delete
  8. Saya takut nak cek syg pregnen ke tak.. after 2 weeks rasa mcm priod sy datang tp warna coklat n tak mcm priod biasa.. tp selepas tu kuar darah mcm biasa dlm kuantiti yg sikit je.. mcm mana ye..

    ReplyDelete
  9. macam saya haritu jugaklah...ada kuar coklat2 sikit..ingt memang takdek..lepas 2 hari cek baru ada...tu pun samar2..2 kali test baru nampak..takpe..kalau ada rezeki tak ke mana ..jangan risau k...

    Zul : tahniah sebab isteri dah pregnant...jantina tak penting tapi jangan percaya sanagt..hihi...saya owner blog ni tapi atas masalah tertentu tak bolah update...saya creat blog baru..nnt jgn lupa search ok..saya akan update keputusan petua di atas..hehe

    ni blog baru saya : https://permatahatipapadan mama

    ReplyDelete
  10. Teringin hamil anak perempuan pulak

    ReplyDelete
  11. farwizah..awak boleh amalkan pemakanan untuk mndapatkan anak perempuan...

    ReplyDelete
  12. salam kenal..trjumpa blog ni waktu gugel2 pasal tnda2 hamilkan anak lelaki atau prempuan..jmputla follow kmbali :))

    ReplyDelete
  13. Hadapi masalah untuk hamil? Susu ibu kurang selepas melahirkan anak? Mungkin pemakanan vitamin dapat membantu? Mana tahu? Kita ikhtiar..http://shakefood4u.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. tips yang sangat menarik. Sebab dah ada 2 puteri, hopefully next is boy. :)

    ReplyDelete
  15. Agak menarik... Tp preggy kali ini sy memang cpt pening kepala, cepat mengamuk (tak pasal2 laki ditendang)... Lagi sy suka mkn daging kot... Tapi tak suka makan makanan asam spt preggy sebelumnya. Tidur megiring belah kanan. Selesa sikit... Klu kiri mcm mengamuk bb kat dlm... Perut rasanya tonjol kedepan (agaknyalah) coz masa mengandung kembar dulu perut tak nampak... Suma org yg kenal terkejut beruk kita dpt kembar... Hehehe. Yang ni muka tampal krim je... Makeup memang tak hingin, menyemak dan berat kat muka rasanya... La ni dah 26 weeks baru ada hati nak pakai bedak dan celak... Lagi paling mantap suka tengok perempuan cantik dan ayu bonus seksi hahaha. Namun apa pun jantina kali ini mudah2an sihat & sempurna akal fikiran dan fizikal. Amin.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah... akak now ni preg masuk minggu ke 16.. first time preg dikala umur hampir 43 tahun setelah lama menanti... terlalu gembira... setiap 3minggu g check doc coz umur n ade hypertension skit... so far doc kata sihat... utk jantina ni xtau... In Sha Allah Jumaat dpn jumpa pakar plak.. mybe boleh tau kot... xkisah lelaki atau perempuan asalkan sihat sempurna semuanya...utk tanda2 tu... now masih terasa mual n mcm nak muntah... stakat hari ni belum ade benar2 muntah lg... mmg xsuke mkn nasi putih... hanya nasi goreng jer yg boleh masuk... ikan lansung xmau... tgk ikan pon boleh mual n rasa nk muntah... suka mkn makanan yg ade chesse spt pizza n roti ade chesse atasnya... lg byk chesse lg bagus... buah2an mmg sgt suka terutamanya yg manis2... stock buah2an sentiasa ade dlm fridge.. setiap minggu g pasar tani borong buah... betik...tembikai n jambu madu..buah yg wajib ade... xsuka bau yg wangi2... mmg alah dengan bau2 bawang n masakan yg bertumis.. hanya msk nasik jer di rumah... lauk2 beli jer utk suami mkn...harap semuanya berjalan lancar n In shaa due bln 8 lepas raya.. doakan akak yer semua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la.due kita hari krmerdekaan.semoga slamat sis

      Delete
  17. Assalam K.Zuri, Xsangka.. hehehe.. duk search2 google tanda2 kehamilan tuk jantina baca duk baca upe2nyer akaknyer blog..Syok mekar baca.. Skrg ni mekar tgh pegnen baru 10 mggu plus. Alhamdulillah, kali ni xseteruk yg sebelum2 ni.. morning sicknes jgn ckp lar sampai keluar masuk keluar masuk hospital. Mungkin betul gk kot mengandung anak perempuan teruk mabuknyer.. hehehe.. harap2 kali ni dikurniakan baby boy lak.. mudah2an.. Amiinn

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kak mekar..br baca komen2 ni..tp tklh update dh sbb password blog ni lupa..hihi

      Delete
  18. Hai kak..seronok bace blog akk...bile baca dan bandingkn diri sy ni mcm bby boy je...tp bby first dulu sy sgt suka yg manis2 klu masam mmg muntah...tp bby boy dan yg secnd ni asyik nak muntah je..makan plak yg masam n pedas...kandungan ni da masuk 10mggu..harap2 dapat la bby girl kan kak...amin.

    ReplyDelete
  19. bestnye bca komen org preggy. hihi. sy pn ad sorg ank laki. mse mngndung dlu ske mkn pdas. msam n manis xbpe sgt. n xde alahan. myb pning kpla ade la jrg2. teringin nk ank girl plk lpas ni.. huhu

    ReplyDelete
  20. Saya anak 1&2 boy...mmg xrasa mabuk langsung...tapi ms yg 2nd byk cenderung ke simptom anak perempuan...tp ttp dapat boy...alhamdulillah...janji sihat...now saya 20 week...insyaallah twins...gejala untuk dua2 jantina ada..next month baru nk scan jantina...harap semua selamat

    ReplyDelete
  21. Saya skang mgandung 5 bulan..awal mgandung ade la loya2 cket dan xlalu nk mkn nasi..tp alhamdulillah smpi 3 bulan je camtu..pastu sume bleh makan..lebih cenderung mkn yg masin n masam tp manis2 mmg sy xsuke..kalau perut mmg nmpak mbulat ke dpn..denyutan jantung baby mmg lebih 140/min..dan plg ketara lebih 10 org y kate sy nmpk berseri2 mase mgandung n hidung nmpk kembang..mase tido plak mmg suke mgiring ke kanan..so ramai y kate mgkin anak lelaki..aritu doktor buat scan dan bgtau mmg anak lelaki..mmg byk same tanda2 tersebut..tp sbnrnye sy xkesah dpt ank lelaki atau pompuanjanji sehat...sbb ni anak y first..doakan utk sy

    ReplyDelete